Artikel Inzenden

Main menu

Skip to content
  • Home
  • Deelnemende Organisaties
  • Evenementen
  • Scholing
  • Over Ons

Samen sterk voor mensen met autisme

In het verlengde van het landelijk convenant hebben in de provincie Gelderland, sinds 2005, partijen uit alle sectoren hun krachten gebundeld in het convenant Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG). Door de samenwerking kunnen de leemtes en de gaten die er vallen tussen de verschillende sectoren sneller opgevuld worden om zo te komen tot doelmatige en kwalitatief goede samenwerkingsverbanden met betrekking tot autisme in de provincie. De ondersteuning voor mensen met autisme wordt hierdoor overzichtelijk en toegankelijk. Inmiddels maken ca. 140 partijen in Gelderland deel uit van het SAG.

Doe mee en post ook hier

Dit is alleen voor leden van het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland.

Dit convenant wordt aangegaan voor de duur van 2 jaar en wordt stilzwijgend met een kalenderjaar verlengd wanneer er geen tijdige opzegging heeft plaatsgevonden.
Opzegging van het convenant dient plaats te vinden op uiterlijk 1 oktober van het lopende jaar.

@SAGgelderland

Contactgegevens

Secretariaat
Samenwerkingsverband Autisme
Gelderland p/a dr. Leo Kannerhuis/Youz BV
Klingelbeekseweg 19,
6823 DE, Arnhem
E-mail: secretariaat@autismegelderland.nl
Telefoon: 088-3574440

Coördinator SAG Regio Veluwe & Oost Gelderland
Netwerken: Apeldoorn, Ede, Harderwijk, Doetinchem
Donate van Rijswijk
MEE Veluwe
E-mail: d.vanrijswijk@meeveluwe.nl
Telefoon: 055 5269200

Coördinator SAG Regio Zuid Gelderland
Netwerken: Arnhem, Nijmegen/Tiel
Renee Reiss
MEE Gelderse Poort
E-mail: r.reiss@meegeldersepoort.nl
Telefoon: 088-6330000

Groepslogo van Autin

Autin is een ontmoetingsplek, speciaal gecreëerd door en voor (jong)volwassenen met autisme. De doelgroep waar we mee werken is (jong)volwassenen vanaf 18 jaar met een vorm van autisme. De officiële diagnose “autisme” is voor ons bij Autin minder belangrijk. Ook al heb je alleen een vermoeden dat je een vorm van autisme hebt, je bent altijd welkom bij ons. Wij oordelen niet, wij bieden een plek waar je gewoon geaccepteerd wordt en je niet anders wordt behandeld.

Wij richten ons op deelnemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, geen structuur in het dagelijkse leven en weinig tot geen sociale contacten of de mogelijkheid en/of vaardigheid om nieuwe contacten op te doen.
Deze deelnemers lijken veel behoefte te hebben aan structuur en de drempel om weer “iets” te gaan doen lijkt bijzonder hoog. Vanuit onze kennis en verleden sluit deze ondersteuning aan bij mensen die ergens in het leven zijn “vast” gelopen.
Vanuit Autin stimuleren wij de groep en deelnemers om zelfstandig dingen aan te pakken en met enige ondersteuning ervoor te zorgen dat het geen vervelende bezigheid blijft. Dit willen we doen door bijna wekelijks iets te organiseren, om (jong)volwassenen met een vorm van Autisme te ondersteunen en een unieke kans te bieden om iets te leren wat ze in het dagelijkse leven nodig hebben.

Omdat het in klein groepsverband wordt gedaan stimuleren we ook meteen de sociale interactie die soms moeilijk kan verlopen bij mensen met een vorm van autisme. Zo krijgen ze plezier in een dagelijks terugkerend ritueel en ontwikkelen ze zich ook als individu.

Het ‘voor en door’ stuk is voor ons heel belangrijk en wij hebben in de praktijk gemerkt dat je hiermee ook het beste de doelgroep bereikt. Iemand met een vorm van autisme snapt als geen ander hoe de gedachtegang en sociale vaardigheden zijn van mensen met autisme. En als je hier iemand in kan ondersteunen en ze hun eigen weg kan laten vinden is dat een heel dankbare ervaring.

Vanuit de Welzijn Nieuwe Stijl wordt gestimuleerd om doelgroepen aan te moedigen om mee te doen met de samenleving. De onderlinge betrokkenheid tussen mensen staat centraal.
Wij passen dit toe bij Autin door ons vooral te focussen op hoe wij mensen kunnen stimuleren om anderen te kunnen helpen. Ze moeten zich kunnen ontdekken als individu en op een veilige laagdrempelige plek sociale vaardigheden trainen. Ze moeten vertrouwen leren hebben in hun talenten en de mogelijkheden die ze hierdoor kunnen krijgen.

Omdat ze onder elkaar zijn en over dingen kunnen praten waar ze tegenaan lopen wordt hierdoor een grote druk van hun afgenomen. Ze worden begrepen door de groep, omdat iedereen hun eigen rugzakje heeft en waarschijnlijk voor soortgelijke problemen heeft gestaan of komt te staan. Ook wordt hierdoor een stuk eenzaamheid weggenomen omdat ze weten dat ze er niet alleen voor staan, in de groep zijn er altijd mensen die ze willen steunen. Hierdoor krijgt iedereen de kans zichzelf positief te ontwikkelen en te groeien naar de persoon die ze willen zijn.
Wil je meer informatie of heb je ideeën neem dan gerust contact op met de coördinatoren:
Bas Kruisman, baskruisman.autin@outlook.com
Maik Jansen, maikjansen.autin@outlook.com

  • Naar Overzicht
  • Naar Inzendingen