Samen sterk voor mensen met autisme!
In november 1999 werd het Landelijk Convenant Autisme gesloten tussen de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), Zorgverzekeraars Nederland en de koepelorganisaties In Nederland.
Doel van het Convenant Autisme is te bevorderen dat de zorg voor mensen met een autisme-spectrumstoornis in alle levensfasen op een geïntegreerde manier beschikbaar komt.
Deze afspraak werd uitgewerkt in het beleidsdocument ‘Samen zorgen voor mensen met autisme’ dat in december 2002 verscheen. De opzet is dat er in Nederland regionale netwerken ontstaan van instellingen en instanties die een aanbod kennen voor mensen met autisme.
In aansluiting op het Landelijk Convenant Autisme werd op 19 januari 2005 in het Provinciehuis in Arnhem het Convenant Autisme Gelderland ondertekend.
Op die datum spraken 25 Gelderse instellingen uit de Geestelijke Gezondheidszorg, de Verstandelijk Gehandicaptenzorg, het Onderwijs, Jeugdzorg – Jeugdhulpverlening, MEE, CCE en de NVA de intentie uit te komen tot een samenhangend aanbod voor mensen met autisme in de provincie Gelderland.
Inmiddels is dat aantal uitgebreid tot ruim 100 instellingen.
SAG
Dit forum bevat 26 onderwerpen,en is het laatst gewijzigd door sagadmin 1 week, 3 dagen geleden.
-
- Forum
- Onderwerpen
- Laatste reacties
-
-
Test
Test
- 0
- Geen onderwerpen
-
Test
‘Samen zorgen voor mensen met autisme’ daar staan we voor. Op deze website bieden we alle lidinstellingen de mogelijkheid om informatie en nieuws rondom de zorg voor mensen met autisme te delen met de wereld en met elkaar. Zo blijf je altijd op de hoogte.
Tevens kun je je als lidinstelling hier presenteren en laten zien wat je te bieden hebt. De website biedt voor alle deelnemers de mogelijkheid om via fora over onderwerpen te discussiëren. Het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland biedt jullie hiermee een platform om elkaar gemakkelijk te vinden en kennis en ervaringen uit te wisselen.
lees meer >>
In dit document vindt u een overzicht van de convenantpartners uit de regio Nijmegen/Tiel en het specifieke aanbod voor mensen met autisme. Het wordt u aangeboden door het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG)
Autisme wegwijzer regio Nijmegen Tiel jan 2021
In dit document vindt u een overzicht van de convenantpartners uit de regio Arnhem en het specifieke aanbod voor mensen met autisme. Het wordt u aangeboden door het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG)
Autisme Wegwijzer regio Arnhem jan 2021
FORTIOR introduceert iets nieuws: Autisme Themaspreekuren.
Voor meer informatie klik op: https://www.autismethemaspreekuren.nl/
Autisme Themaspreekuur
Zie deze nieuwe online sessies als een spreekuur rond een thema, waar je met je vragen terecht kunt bij een deskundige, waar je kennis kunt opdoen en wellicht wat tips kunt krijgen om het jou wat gemakkelijker te maken. Per thema staat er een professional tot de beschikking. Wij selecteren voorafgaand aan het spreekuur welke vragen we gaan behandelen, zodat we van tevoren het programma kunnen vastleggen.
Alleen mensen met een diagnose ASS of mensen met een vermoeden van ASS kunnen meedoen.
En, ook belangrijk: als je geen vragen hebt, dan kun je natuurlijk alsnog deelnemen en wellicht iets leren van de vragen van anderen. Niets moet: je hoeft niets te vragen, niets te zeggen en je hoeft je camera of microfoon niet aan te zetten als je dat niet wilt. Je kunt zélfs anoniem deelnemen (je kunt een zelf een (schuil)naam invullen als je meedoet).
Het gaat om live video-sessies die je achteraf nog 7 dagen kunt bekijken. Mocht je dus niet op het geplande tijdstip kunnen, dan is dat geen probleem.
Drie themaspreekuren
We besluiten om met 3 online themaspreekuren voor autisten te beginnen: over overprikkeling voorkomen (gegeven door een SI-therapeute), over de relatie tussen autisme en emoties (gegeven door een psycholoog) en over de wisselwerking tussen autisme en het lichaam (gegeven door een haptonoom). Vooraf kun je vragen inzenden, zodat de inhoud helemaal wordt afgestemd op de input van de persoon met autisme zelf.
Beschrijving
In Magazijn076, een plek die nieuw perspectief biedt voor mensen met autisme in een gelijkwaardige samenwerking, hebben de schrijver Frans A. Brocatus en de illustrator Laura Zandbergen elkaar ontmoet.
Frans A. Brocatus schreef vijftig verhalen over concrete voorwerpen zoals: een agenda, een boek, chocolade, een deur, een jukebox, een lamp, parfum, een stofjas, een vulpen, wijn, zeep … Die verhalen liet hij lezen aan Laura Zandbergen met daaraan de vraag gekoppeld om zich te laten inspireren en, naar eigen inzicht, tekeningen bij de verhalen te maken.
In het eindresultaat zijn er bij twintig van de vijftig verhalen tekeningen gekomen. Ze gaan de verhalen vooraf of ze duiken op in het midden van een verhaal. Daarnaast heeft Laura ook het cover-ontwerp van het boek voor haar rekening genomen.
Dat deze samenwerking tot een verrassend resultaat heeft geleid is het minste wat ervan gezegd kan worden. Overtuig uzelf, koop, lees en laat je meevoeren in de sfeer van deze unieke verhalen!
Frans A. Brocatus: http://www.fransbrocatus.nl & Laura Zandbergen: http://www.studiolozsand.com
https://www.magazijn076.nl/wp-content/uploads/2020/07/Vol-achterkant-boek-500-x-753-1.jpg
lees meer >>Judiths nieuwe roman Zondagsleven is een roman vol verwarring, verdriet en moeilijkheden. Toch slaagt de schrijfster erin om vooral de aandacht te vestigen op de positieve kanten van het leven met autisme.
lees meer >>Als je wilt weten hoe een 16-jarig meisje zich voelt dat in onderwijsland al jaren van het kastje naar de muur wordt gestuurd, klik dan op onderstaande link:
https://www.tiktok.com/@anoukjanne/video/6864517304961600774?source=h5_t
Door dit filmpje zijn meerdere thuiszittende kinderen weer onderwijs kunnen gaan volgen.
Als partner en moeder van gezinsleden met autisme weet ik welke impact het heeft op het functioneren van een gezin. Omdat bekenden met een soortgelijke leefsituatie aangaven geïnspireerd te zijn door de wijze waarop ik daar invulling aan geef, is mijn verhaal en visie gepubliceerd in onderstaand boek. In de hoop meer mensen te bereiken, informeer ik u hierover, zodat we elkaar een steuntje in de rug kunnen geven.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website http://www.mariablauw.nl.
Gegevens boek:
Auteur: Maria Blauw
Uitgeverij: Graviant Educatieve Uitgeverij
Prijs: € 13,95
ISBN: 9789492593399
Te koop bij alle grote websites en boekwinkels.
Een bus vol alleen op weg naar samen is een fictief verhalend verslag van een familie waar autisme, door de generaties heen, een rol speelt.
Het zou zomaar een bestaande familie kunnen zijn
Autisme wordt vanuit verschillende kanten benaderd. Partners en familieleden worden geïnterviewd.
Dit biedt mensen met en zonder autisme de mogelijkheid om inzicht te krijgen in datgene wat een ander familielid mee zou kunnen maken.
Het is belangrijk om de ander te vragen of dit voor hem/haar ook zo is.
Dat is het begin.
Hierdoor kan er ruimte ontstaan voor groei naar een relatie die plezieriger is.
Pictostudio heeft speciaal voor o.a. deze doelgroep en voor het voorkomen van het coronavirus gratis pdf’s met pictogrammen ter beschikking gesteld: Pictostudio.nl/actueel
lees meer >>
Veel kinderen en jongeren met autisme zitten vol vragen en angsten over het Coronavirus. Speciaal voor hen en hun ouders heeft gedragsdeskundige Janette Zomer, werkzaam bij Autismehuis, twee aanpakken uitgewerkt om je kind de rust en duidelijkheid te geven die het nodig heeft.
Lees hier alle informatie.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 10 maanden, 2 weken geleden door
sagadmin.
Een gezellige avond met gelijkgestemden, voor en door mensen met autisme. Dat is waar het Autisme Café om draait. Geert Verhoef (33) is initiatiefnemer van de bijeenkomst, die elke derde woensdagavond van de maand plaatsvindt in Klein Berlijn.
Klik hier voor het volledige bericht met informatie.
lees meer >>In mei start Vanuit autisme bekeken de pilot levensloopbegeleiding in de gemeenten Arnhem
Arnhem, Haarlem (incl. Bloemendaal, Heemstede, Zandvoort), Utrecht, Groningen,
Tynaarlo, Noordenveld en Westerkwartier. Daarom zijn wij op zoek naar
levensloopbegeleiders en deelnemers.
persbericht-pilot-levensloopbegeleiding
Opgeven kan tot 28 februari. Helaas kan niet iedereen die zich opgeeft meedoen: er
zal een selectie plaatsvinden. Omdat een persoonlijke klik volgens ons doorslaggevend
mag zijn, gebeurt selectie van levensloopbegeleiders voornamelijk door de deelnemers
zelf. Opgeven kan via onze site: http://www.vanuitautismebekeken.nl of rechtstreeks voor Arnhem bij Anjo:
Anjo.Markhorst@vanuitautismebekeken.nl
deelnemer-tekst-pilot-llb-vablevensloopbegeleider-tekst-pilot-llb-vabpdf
-
Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden geleden door
sagadmin.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden geleden door
sagadmin.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden geleden door
sagadmin.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden geleden door
sagadmin.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 11 maanden geleden door
sagadmin.
Het project ‘Het label is (mis)leidend’ van OPaZ (ministerie van VWS) richt zich onder meer op kinderen en jongeren met autisme en de diagnose ‘verstandelijke beperking’, bij wie wel eens wordt getwijfeld of ze werkelijk een verstandelijke beperking hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met autisme die niet of nauwelijks spreken (non-verbaal of gering-verbaal autisme).
We willen graag weten in hoeverre dit herkend wordt door ouders en professionals. Wilt u hierover enkele vragen beantwoorden? Dit kost ongeveer 5 minuten. Hartelijk dank!
De vragenlijst staat op http://www.vanuitautismebekeken.nl/vragenlijst-opaz
lees meer >>
Op maandag 28 oktober 2019 gaat de sociale kaart http://www.autismeapeldoorn.nl online. Initiatiefnemers zijn de gemeente Apeldoorn en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG). Dit initiatief is ontstaan naar aanleiding van vragen die leven bij inwoners van de gemeente Apeldoorn, over de vindbaarheid van organisaties die aanbod hebben op het gebied van autisme in deze gemeente. De sociale kaart is tot stand gekomen door samenwerking van mensen met autisme en partners aangesloten bij het SAG.
http://www.autismeapeldoorn.nl vormt een digitale wegwijzer en biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten die de netwerkpartners van het SAG te bieden hebben in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding. Voor het volledige persbericht klik hier en voor de flyer van de sociale kaart hier.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 1 jaar, 2 maanden geleden door
sagadmin.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 1 jaar, 2 maanden geleden door
sagadmin.
Nieuwsbrief lectoraat levensloopbegeleiding autisme:
Beter leren door beter slapen. Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.
lees meer >>Klik hier voor de nieuwe flyer van het SAG!
lees meer >>Klik hier voor het jaarplan SAG 2019.
lees meer >>Lees hier de herziene versie van het convenant van het SAG, versie 2019.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 1 jaar, 6 maanden geleden door
sagadmin.
Bijgaand treffen jullie de brief inzake het eindadvies van het Project Duurzame Verankering Autismenetwerken aan de Minister en Staatssecretaris van VWS zoals deze eind november is verzonden.
lees meer >>
De EHBA 2015(Eerste Hulp Bij Autisme ) is uit! Uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. In dit overzicht staat allerhande informatie over autisme en adressen van organisaties die actief zijn op het gebied van autisme. Klik hier om het document te openen.
lees meer >>Tijdens het werkbezoek aan de gemeenteraad van Ede hebben we namens de SAG projectgroep Zuid Veluwe de “Autisme wegwijzer regio Ede” uitgedeeld. In dit boekje is een overzicht te vinden van de (meeste) convenantpartners uit de regio Ede, het aanbod wat zij hebben en waar zij werkzaam zijn. Om het boekje in te zien klik hier.
-
Dit onderwerp is gewijzigd 5 jaren, 10 maanden geleden door
sagadmin.
Autisme in 1000 en 1 nuances. De Waaier geeft de vele nuances in het gedrag van mensen met autisme in een oogopslag weer en is een uitgave van het SAG uit 2009. Gezien de vele vragen naar de Waaier is deze hier te downloaden, inclusief boekje met uitleg.
Download hier de Waaier.
Download hier het boekje.
lees meer >>Afgelopen mei hebben we vanuit het SAG het symposium “Autisme verhuist!” gehouden, over wonen met autisme van AWBZ naar WMO. Deze dag is goed bezocht door mensen van de gemeenten en woningcorporaties in Gelderland. Tijdens dit symposium hebben de deelnemers een boekje ontvangen met een overzicht van de (meeste) convenantpartners van het SAG in Gelderland: het aanbod wat zij hebben en de regio waar zij werkzaam zijn. Dit boekje willen we graag aan iedereen beschikbaar stellen.
Klik hier om het boekje in te zien.
Je moet zijn ingelogd om nieuwe onderwerpen te maken.