22 november 2019, 9.30 tot 16.00 uur

De cursus ‘Inzicht in Autisme’ biedt een basis in de kennis over autisme en is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over autisme (b.v. omdat u zojuist de diagnose autisme heeft gekregen voor uzelf of iemand in uw familie, u iemand heeft met autisme in uw omgeving), maar ook voor vrijwilligers of professionals die hun kennis over autisme willen opfrissen.

Aan bod komen vragen als: 

Wat houdt autisme in?

Wat zijn de kenmerken van autisme, geheel aangepast aan de nieuwe DSM-5?

Wat betekent autisme voor de omgeving?

Hoe kan ik hier invloed op hebben en hoe kan ik helpen?

Maar ook wordt er ook stilgestaan bij de problemen die kunnen ontstaan bij de persoon met autisme en zijn/haar omgeving. 

De cursus zal gegeven worden door Frans Coolen. Frans mag zich door zijn jarenlange ervaring bij verschillende organisaties en instellingen inmiddels ‘specialist in autisme’ noemen.

Er zal volop de mogelijkheid zijn om vragen te stellen en van elkaars ervaringen te leren.

datum: vrijdag 22 november, 10.00 tot 16.00 uur

locatie: In de Weerd, Weerdjesstraat 168, Arnhem

inloop: vanaf 9.30 uur

Deelname aan de cursus is gratis, inclusief lunch.

Opgeven via aic.gp.arnhem@gmail.com!

 

lees meer >>

De feestdagen zijn voor veel mensen iets om naar uit te kijken en van te genieten. Voor mensen met autisme is dit helaas niet altijd het geval. De feestdagen kunnen een bron van stress zijn, van verplichtingen met familie en mensen die je beperking maar niet begrijpen.

Zie je ook dit jaar weer op tegen de vele prikkels die met Kerst en Oud en Nieuw op je afkomen? Raak je oververmoeid van dagenlang sociaal zijn? Wil je dit graag veranderen, maar weet je niet hoe?

Kom dan naar de gratis themabijeenkomst Autisme en de Feestdagen. Tijdens deze bijeenkomst ga je met gelijkgestemden in gesprek. Zo kun je tips en ervaringen uitwisselen in een veilige omgeving. Veel mensen ervaren deze bijeenkomsten als een warm bad van herkenning.

Koffie en thee zijn aanwezig.

 

Datum: donderdag 12 december 2019

Gesprek: van 13:30 tot 15:00

Locatie: MEE Gelderse Poort, Mr. D.U. Stikkerstraat 10, Arnhem. 3e etage.

Voor: Volwassenen met autisme.

 

Wil je meedoen? Meld je dan aan via mariska.ervaarmee@gmail.com. Het maximum aantal deelnemers is 8, dus wees er snel bij.

 

lees meer >>

Het project ‘Het label is (mis)leidend’ van OPaZ (ministerie van VWS) richt zich onder meer op kinderen en jongeren met autisme en de diagnose ‘verstandelijke beperking’, bij wie wel eens wordt getwijfeld of ze werkelijk een verstandelijke beperking hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met autisme die niet of nauwelijks spreken (non-verbaal of gering-verbaal autisme).

Logo van OPaZWe willen graag weten in hoeverre dit herkend wordt door ouders en professionals. Wilt u hierover enkele vragen beantwoorden? Dit kost ongeveer 5 minuten. Hartelijk dank!

 De vragenlijst staat op http://www.vanuitautismebekeken.nl/vragenlijst-opaz

 

 

 

 

lees meer >>

SAG

Woensdagavond 30 oktober j.l. heeft dr. F. Martine Delfos – in theater Gigant, Apeldoorn gesproken over  ‘Een andere kijk op autisme’.  Martine Delfos is klinisch psycholoog en wetenschappelijk onderzoeker, gespecialiseerd in autisme. Deze avond is tot stand gekomen door een fijne en effectieve samenwerking, waarin ervaringsdeskundigheid centraal stond, tussen Autismecafé in Klein Berlijn, Autismecafé in Gigant, Cafetisme, Gigant, MEE en Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG).

We mochten deze avond 150 mensen verwelkomen: mensen met autisme, ouders, vrijwilligers, professionals en overige belangstellenden.  Martine Delfos heeft op een heldere wijze laten zien wat autisme kan betekenen, zij heeft ons meegenomen in haar visie, waarbij zij stelt dat er bij autisme sprake is van een vertraging en versnelling van de ontwikkeling tegelijkertijd. Martine Delfos heeft door middel van vele voorbeelden handvatten gegeven voor de benadering van de verschillende aspecten van autisme. Na de presentatie was er ruimte om met elkaar en met Martine na te praten, ook was de uitgever van Martine Delfos aanwezig met haar boeken en was er een tafel met flyers van de samenwerkende organisaties.

 

Uit de reacties van aanwezigen: ‘een inspirerende en interessante kijk op autisme’, ‘Martine kijkt verder, zij kijkt naar wat de persoon nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen’, ‘ik vond het een inspirerende avond’, ‘Martine kan erg helder uitleggen en je stap voor stap meenemen’, ‘ik vond herkenning’, ‘de voorbeelden die Martine gebruikt getuigen van een diep inzicht in de mens’!

 

De organisatie van deze avond kijkt terug op een hele mooie avond, vol herkenning en inspiratie  en heeft veelvuldig de vraag gekregen Martine Delfos opnieuw in Apeldoorn uit te nodigen, deze mogelijkheid gaan we op korte termijn onderzoeken!

 

Autismecafé in Klein Berlijn, Autismecafé in Gigant, Cafetisme, Gigant, MEE en SAG.

 

 

 

 

 • Dit onderwerp is gewijzigd 1 week geleden door Profile photo of sagadmin sagadmin.
lees meer >>

SAG

Wanneer:    : Maandag 18 november

Tijd            : 19:00-20:00 uur (inloop vanaf 18:45 uur)

Locatie     : Middachtensingel 2, 6825 HN in Arnhem

Graag nodigen wij u uit voor de informatieavond onderwijsbehandelprogramma KAIRO, een samenwerkingsverband tussen het Dr. Leo Kannerhuis en het Rijn IJssel College. Doelstelling van KAIRO is om jongeren tussen 16 en 25 jaar met de diagnose Autisme Spectrum Stoornis door middel van een trainingstraject voor te bereiden op de start op een beroepsopleiding en te ondersteunen bij het doorlopen en succesvol afronden hiervan. Jongeren met autisme die eindexamen doen in voorgezet (speciaal) onderwijs, maar ook jongeren die al een opleiding volgen en uitvallen, kunnen bij Kairo terecht voor extra ondersteuning. Meer weten over Kairo? Kom naar onze informatieavond! De avond wordt georganiseerd door mevrouw J. Gijsbers-Steenkamer, gedragswetenschapper van het Dr. Leo Kannerhuis en mevrouw L. van Silfhout, beleidsmedewerker Passend Onderwijs.

Voor meer informatie over onderwijsbehandelprogramma KAIRO verwijs ik u naar onze website: https://www.leokannerhuis.nl/behandelingen/jongeren/kairo

Uiteraard hopen wij u te mogen begroeten tijdens deze informatieavond. Zou u zo vriendelijk willen zijn om uw aanwezigheid per e-mail H.verhoeven@leokannerhuis.nl te bevestigen?

(Voor vragen over de aanmelding  voor KAIRO bij het Dr. Leo Kannerhuis kunt u contact opnemen met de aanmeldfunctionarissen van het Aanmeldbureau. Het Aanmeldbureau is op maandag, dinsdag en donderdag tussen 9.00 -12:00 uur telefonisch bereikbaar via nummer 088-3574580)

 

lees meer >>

mind-my-mind

Kruipt in het hoofd van Chris, een man met autisme. Omgaan met sociale gelegenheden Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme? Hoe komen indrukken binnen en hoe worden complexe sociale situaties zoals boosheid en verliefdheid verwerkt? Het is niet eenvoudig uit te leggen… Maar zoals wel vaker zeggen beelden meer dan woorden. En sommige beelden doen dat op een ronduit prachtige manier! De animatiefilm “Mind My Mind” van de Nederlandse Floor Adams is daar een uitstekend voorbeeld van. De korte film brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, en het mannetje in zijn hoofd. Samen worden ze geconfronteerd met de sociale en emotionele uitdagingen van het leven waarin ze zich staande proberen te houden.

 

Informatie 

Wanneer: Dinsdag 12 november 2019 Start film: 19:30 uur. Waar: Wekeromseweg 6 in Arnhem.

Aanmelden via aic.gp.arnhem@gmail.com.

Na de voorstelling is er gelegenheid om na te praten met ervaringsdeskundigen.

lees meer >>

Op maandag 28 oktober 2019 gaat de sociale kaart http://www.autismeapeldoorn.nl online. Initiatiefnemers zijn de gemeente Apeldoorn en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG). Dit initiatief is ontstaan naar aanleiding van vragen die leven bij inwoners van de gemeente Apeldoorn, over de vindbaarheid van organisaties die aanbod hebben op het gebied van autisme in deze gemeente. De sociale kaart is tot stand gekomen door samenwerking van mensen met autisme en partners aangesloten bij het SAG.

http://www.autismeapeldoorn.nl  vormt een digitale wegwijzer en biedt een actueel overzicht van diensten, aanbod en activiteiten die de netwerkpartners van het SAG te bieden hebben in Apeldoorn en omgeving. Er is onder meer informatie te vinden over wonen, begeleiding, vrije tijd, belangenverenigingen, onderwijs, werk en dagbesteding. Voor het volledige persbericht klik hier en voor de flyer van de sociale kaart hier.

 • Dit onderwerp is gewijzigd 2 weken, 3 dagen geleden door Profile photo of sagadmin sagadmin.
 • Dit onderwerp is gewijzigd 2 weken, 3 dagen geleden door Profile photo of sagadmin sagadmin.
lees meer >>

SAG

Woensdag 6 november wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Woensdag 6 november is het thema: Autisme en empathie.

Empathie is het vermogen van iemand om zich in de gedachten- en belevingswereld van anderen te kunnen inleven. Bij autisme wordt vaak genoemd dat men géén of nauwelijks het vermogen heeft tot empathie voor een andere persoon. Zonder empathie zou je niet op een gepaste wijze kunnen reageren als niet duidelijk is hoe de innerlijke wereld van de ander er uit zou kunnen zien. Dit houdt niet in dat mensen met autisme geen gevoelens voor anderen kunnen ontwikkelen. Hoe is dit bij jou, wat zijn je ervaringen hiermee?

Je bent van harte welkom als je hierover met andere autivrouwen wilt praten.

Elke eerste woensdag van de maand

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open.

Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn 5 euro per avond. Dat is inclusief consumpties.

Meer informatie: http://www.autivrouwencafe.nl

 • Dit onderwerp is gewijzigd 3 weken, 4 dagen geleden door Profile photo of Maya Deug Maya Deug.
lees meer >>

Het Functionele Brein
Hoogbegaafd gecombineerd met Autisme?
dinsdag 5 november 2019

Een informatieve avond door:

Sandra Krekel,
Autismecoach en directeur van KrekelAutismeCoaching

Lisette ter Heerdt,
Hoogbegaafdheidscoach en adviseur

Saïma van Dijk-Cobussen
zal deze avond aanwezig zijn om het ‘Squease drukvest’ te demonstreren.

● Voor:  Ouders, coaches en andere belangstellenden.
● Datum:  Dinsdag 5 november 2019
● Plaats:  KrekelAutismeCoaching, Zijpendaalseweg 25, Arnhem
● Tijd:   19:30 – 21:30 uur
● Kosten:  € 17,50

Aanmelden via e-mail: l.ter.heerdt@gmail.com

Autisme en hoogbegaafdheid, overlap en verschil.
Wat zien we? Welke duiding geven we hieraan en wat betekent dit voor de begeleiding die de ander nodig heeft? Wat doen we met dat grijze gebied?
Uiteindelijk gaat het niet om het label, wel om de begeleidingsbehoefte.
We gaan het deze avond bespreken met elkaar.

lees meer >>

http://WWW.AUTISMETV.NL
Hoe ontwikkelen jongeren met autisme zich door de jaren heen? Interessante vraag en daarom heeft AutismeTV jongeren opgezocht die jaren geleden al een keer bij AutismeTV te zien waren. Hoe gaat het nu met deze jongeren? Hebben ze werk, wonen ze zelfstandig, hebben ze een relatie? Vanavond staat Ischa Bijl centraal. In 2015 werd een interview uitgezonden met hem. Hij heeft autisme en woonde destijds op het Workhome, een woonvoorziening voor jongeren in Wolfheze.  Nu, vier jaar later, is Ischa 28 jaar en zochten wij hem op in z’n appartement in Veenendaal. Geen studiogesprek dus vanavond, maar een reportage. Daarna kan live gechat worden met Ischa tot ongeveer 21.00 uur

lees meer >>

Woensdag 2 oktober wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen

Themagesprek

Woensdag 2 oktober is het thema: Autisme en persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is de groei en voortgang van je persoonlijke eigenschappen. Daarvoor heb je inzicht nodig in wie je bent. Veel mensen met autisme hebben weinig zelfvertrouwen. “Zo ben ik nu eenmaal” is de lijfspreuk van mensen die de neiging hebben zich als slachtoffer te gedragen en geen verantwoordelijkheid over hun eigen leven durven te nemen.

Persoonlijke groei begint met het accepteren zoals je bent, en het erkennen van je eigen kwaliteiten. Wie of wat wil je zijn? Ben je introvert of extravert? Iedereen is uniek. Dit betekent ook dat de ene persoon niet beter of slechter is dan een ander, hooguit anders.

Je bent van harte welkom als je hierover wilt praten met andere autivrouwen.

Elke eerste woensdag van de maand

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn 5 euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie: http://www.autivrouwencafe.nl

 • Dit onderwerp is gewijzigd 1 maand, 3 weken geleden door Profile photo of Maya Deug Maya Deug.
lees meer >>

Hallo,

Wij zoeken voor onze bewoonster op zeer korte termijn een gedragsdeskundige die o.a. mee wil denken in een MDO. Bij dit MDO is ook een AVG arts aanwezig. We zoeken de samenwerking met een gedragsdeskundige om het zo aangenaam mogelijk te maken voor onze bewoners te maken waarbij de juiste begeleiding geboden wordt.

Het is niet onze bedoeling dat we voor een vast aantal uur een gedragsdeskundige aan onze organisatie binden maar wel zouden we het prettig vinden dat wanneer een situatie van een bewoner erom vraagt we af en toe iemand in consult kunnen vragen.

Zijn er gedragsdeskundigen die op deze wijze werken en die gespecialiseerd zijn het werken met jongvolwassene met verstandelijke beperking icm andere aandoeningen?

Graag dan contact opnemen met:

Kitty Boerboom

Locatiemanager Roemrijck

M 06-11803734

kitty@roemrijck.nl

kerkstraat 29

6901 AA Zevenaar

 

lees meer >>

Woensdag 4 september wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Themagesprek

Woensdag 4 september is het thema: Autisme en (zelf)stigma

Stigma is vaak een negatief vooroordeel dat leeft bij bepaalde bevolkingsgroepen. Mensen met een ongewoon of afwijkend gedrag die niet in het standaardplaatje passen krijgen een etiket opgeplakt. Dit terwijl het afwijkende gedrag slechts door een deel van die mensen wordt vertoond. Het is dus eigenlijk discriminatie van mensen met een aandoening. Als je jezelf hierdoor minderwaardig voelt omdat je de negatieve oordelen toepast op jezelf is dat een vorm van zelfstigma.

Hoe ga jij om met het “etiket” autisme? Je bent van harte welkom als je hierover wilt praten met andere autivrouwen.

Elke eerste woensdag van de maand

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden m.u.v. juli en augustus. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn 5 euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie: http://www.autivrouwencafe.nl

 • Dit onderwerp is gewijzigd 2 maanden, 3 weken geleden door Profile photo of Maya Deug Maya Deug.
lees meer >>

VU Amsterdam wil vrouwen met een formele diagnose van autisme vragen voor interviews en om in een paar focusgroepen plaats te nemen om een inzicht te krijgen in de verschillende zorgpaden in de toegang tot de gezondheidszorg (niet de GGZ). Zie de pdf bijlage voor meer achtergrond en informatie. 

Door middel van geleefde ervaringen wil onderzoekers Mitzi Waltz en Elena Syurina kijken naar de mogelijkheid om bij te dragen aan betere zorg voor vrouwen met autisme.

deelnemers-gezocht-final

 

lees meer >>

SAG

Het programma van het NVA AutismeCongres is dit jaar uitgebreider dan anders! Net als vorige jaren komen er interessante sprekers. En natuurlijk is er weer de bekende informatiemarkt. Je hebt genoeg tijd om lekker bij te kletsen met oude bekenden, of om nieuwe mensen te ontmoeten. Gelijkgestemden, die net als jij op zoek zijn naar meer informatie en contact.

Nieuw dit jaar zijn het Autismecafé, workshops, signeersessies, films en theater. Nog een primeur: je kunt een groot deel van het middagprogramma nu zelf samenstellen. Zo kun je kiezen voor de lezing die het beste bij jouw situatie past.

Het hoofdthema sluit aan op dat van de Autismeweek: werken aan perspectief. Hoe kom je aan werk? Welk soort bedrijven zijn autismevriendelijk? Wat voor werk sluit aan bij jouw capaciteiten? Dagbesteding of vrijwilligerswerk? Welke vorm van onderwijs past bij jou?

lees meer >>

Wat zijn jouw prioriteiten voor autisme-onderzoek?  

Doe mee aan het onderzoek Kennisagenda Autisme!  

 

Over (mensen met) autisme weten we nog veel niet. En de kennis die ontwikkeld wordt in onderzoek, sluit misschien niet voldoende aan bij de thema’s of onderwerpen die jij belangrijk vindt. Vanuit de academische werkplaats autisme (AWA) is daarom een onderzoek gestart: ‘Kennisagenda Autisme’. Een kennisagenda is een prioriteitenlijst voor onderzoek/kennisontwikkeling op het gebied van autisme.  

De onderzoekers willen graag weten welke thema’s of onderwerpen je belangrijk vindt voor toekomstig onderzoek. In de vragenlijst kun je aangeven welke drie thema’s voor jou de meeste prioriteit hebben.

Iedereen kan meedoen aan dit onderzoek: mensen met autisme, naasten of professionals. De vragenlijst kan tot 1 juni 2019 worden ingevuld. 

Met je deelname heb je invloed op de richting van het autisme-onderzoek van de toekomst. Daardoor kan onderzoek beter aansluiten bij waar mensen echt behoefte aan hebben. Als je mee wilt doen aan dit onderzoek, kun je de digitale vragenlijst invullen op http://tinyurl.com/kennisagenda-autisme

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.
Stuur dit bericht gerust door binnen je netwerk!

 • Dit onderwerp is gewijzigd 5 maanden, 3 weken geleden door Profile photo of sagadmin sagadmin.
lees meer >>

SAG

Ben je op zoek naar een organisatie die begeleiding bied bij je vakantie? Kijk op onderstaande sites of hier iets bij is wat bij je past:

Welke vakantie je ook kiest, je wordt altijd begeleid door enthousiaste en ervaren vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat jij kunt genieten van jouw vakantie en je de aandacht krijgt die je nodig hebt; onbeperkt vakantieplezier!

lees meer >>

Voor informele hulp en begrip
Wil je meer weten over autisme?
Of wil je je verhaal kwijt, omdat je met autisme te maken hebt?
Kom naar het Inloopspreekuur Autisme, vrij toegankelijk voor iedereen.
Autisme speelt ook een rol in het leven van onze medewerkers. Daarom spreken we dezelfde taal en hebben aan een half woord genoeg.

Praten met iemand die hetzelfde meemaakt, verbindt en geeft inzicht.
Want autisme is levenslang en betekent veel voor het functioneren van iemand, in relatie tot het gezin, school, werk en vrije tijd.

Daarom helpt Rondom Autisme je graag op weg:
• Bij vermoeden van autisme bij jezelf of in je omgeving
• Na de diagnose
• Tijdens een nieuwe fase (puberteit, relatie, pensioen)
• Bij contact leggen met gelijkgestemden

Praktische informatie
Wanneer: Woensdagmorgen 29 mei
Dinsdagavond 4 juni
Woensdagmorgen 26 juni

Tijdstip: Woensdagochtend van 10.00 – 11.30 uur.
Dinsdagavond van 18.30 – 20.00 uur.

Waar: ‘t Brewinc aan de IJsselkade 13 in Doetinchem (de bibliotheek).

Woensdagochtend aan de leestafel van Tesoro
(bij binnenkomst aan de rechterkant).
Dinsdagavond in de kleine Brewinczaal op de eerste verdieping.

Het Inloopspreekuur Autisme is een initiatief van RondomAutisme

http://www.rondomautisme.nl info@rondomautisme.nl

lees meer >>

omslag-met-aandacht-bij-de-les-poland

Ank Poland en Marjoleine Steensma werkten jarenlang bij de Leo Kanner Onderwijsgroep, waar ook een Steunpunt autisme aan verbonden was.

Ank Poland deed daar veel ervaring op als begeleider autisme van leerkrachten. Marjoleine Steensma heeft haar eigen adviesbureau, Bureau Samenhang van waaruit zij meedenkt in lastige opvoedingssituaties, vaak in het onderwijs en met speciale aandacht voor autisme.

ISBN 9789492333377

Verkoopprijs € 15,00

93 pagina’s

Te koop in de (internet)boekhandel en bij Van Tricht uitgeverij

https://vantrichtuitgeverij.nl/social-workpw/met-aandacht-bij-de-les-passend-onderwijs-aan-leerlingen-met-autisme/

lees meer >>

SAG

Jados 10 jaar!

Vandaag al weer 10 jaar geleden opende de eerste Stumass locatie haar deuren. Het begin van het huidige JADOS. Dit jubileum gaan we komend jaar vieren met iedereen die JADOS op welke manier dan ook mogelijk heeft gemaakt.

Daarom organiseren wij het hele jaar door op verschillende plekken in Nederland ‘JADOS 10 jaar met elkaar’. Een leerzame en interactieve middag voor iedereen die ook maar iets met autisme of JADOS heeft.  Ook jij bent van harte welkom! Bekijk hier alle data en locaties. En houd onze nieuwsbrieven en social media in de gaten voor meer informatie.

 • Dit onderwerp is gewijzigd 6 maanden, 3 weken geleden door Profile photo of Wilke Bakelaar Wilke Bakelaar.
lees meer >>

’t Hoge Veld is een ouderinitiatief van ouders die lang op zoek zijn geweest naar een woonvoorziening voor hun (jong) volwassen kind met ASS.
De droom is een kleinschalige, huiselijke en veilige woonomgeving te ontwikkelen in boerderij ’t Hoge Veld te Duiven. Er regelmatig informatieavonden, klik hieronder voor meer informatie en contact.

http://www.hogeveld.org

lees meer >>

Integrale Vroeghulp

Bent u bezorgd over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind, maar weet u niet wie u daarbij kan helpen? Of zegt uw gevoel dat er iets aan de hand is met uw kind, maar weet u niet precies wat? Wacht dan niet af. Bespreek uw vragen en zorgen met de medewerkers van Integrale Vroeghulp. Juist als uw kind nog klein is, zijn zij er voor uw kind en voor u.

Bij Integrale Vroeghulp werken organisaties samen die hulp bieden aan ouders met jonge kinderen (0-7 jaar) met (een vermoeden) van ontwikkelings- of gedragsproblemen. Denk aan de jeugdgezondheidszorg, de ziekenhuizen, kinderrevalidatie, jeugd GGZ. Iedere organisatie neemt zijn eigen deskundigheid mee, we bekijken uw situatie van verschillende kanten. U vindt bij ons een luisterend oor en krijgt snel gericht antwoord op uw vragen.

Integrale Vroeghulp is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties. De MEE organisaties zijn verantwoordelijk voor de coördinatie hiervan. De kracht van de samenwerking is dat ze elkaar aanvullen.

U belt voor de regio Oost Gelderland het volgende nummer: 0341 364151,

U kunt uw vragen en zorgen bespreken met de coördinator.

 

lees meer >>

logo-onbegrijpelijk-brein

 

Donderdag 21 maart heeft Esther Kopmels, voorzitter van de stichting Onbegrijpelijk Brein, ons mee op reis genomen. Mee op reis in het leven van iemand met een ernstige vorm van Multi Complex Development Disorder. Hoe werkt MCDD eigenlijk? Wat denken we dat het is? Hoe kan een leven lopen onder invloed van deze complexe psychische aandoening? Wat kan de impact zijn op werk/opleiding, relaties en gezondheid? Hoe moeten we MCDD zien in relatie tot ASS?

Esther heeft als ervaringsdeskundige (moeder) haar persoonlijke verhaal gedeeld met de ruim 80 aanwezigen. Een indrukwekkend, helder verhaal, vol inzichten en handvatten! Naast de inleiding was er ruimte voor gesprek, uitwisseling en het stellen van vragen.

Enkele reacties van de aanwezigen: Het was een heel persoonlijk verhaal, waarvoor ik veel respect heb”; “Heel dapper van de spreker om dit verhaal te delen. Heel respectvol gedaan. Super”; “Dank voor de inzichten, inzet, openheid”; “Helpend om zo’n persoonlijk verhaal te horen, gericht op hoe de ervaring is met de hulpverlening”; “Erg sterk, door duidelijke omschrijving van kenmerken en do’s en dont’s”; “Als moeder is er herkenning van het verhaal. Als professional ga ik meer luisteren naar de ouders en kijken naar het totaal plaatje”.

 De stichting Onbegrijpelijk Brein komt op voor mensen met MCDD en hun omgeving. De stichting doet dit door meer bekendheid te geven aan de impact van MCDD middels een informatieve website en persoonlijk advies. Meer informatie is te vinden op http://www.onbegrijpelijkbrein.nl  Op de site is ook het persoonlijke verhaal van Esther en Remco te lezen.

 

lees meer >>

SAG

ivo-ketelaar-vws

Boek ‘Hoe Kijkt Autisme’ is uit! SAG coördinator Donate van Rijswijk was woensdag 20 maart aanwezig bij de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek ‘Hoe Kijkt Autisme’ van professioneel fotograaf Ivo Ketelaar. Tijdens een one day pop-up fototentoonstelling op het ministerie van VWS in Den Haag is het boek overhandigd aan secretaris-generaal Erik Gerritsen. Het unieke boek toont mooie zwartwit foto’s samen met bijbehorende korte teksten en geeft zo inzicht in de belevingswereld van mensen met autisme. Dit boek is bedoeld om mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten. Het boek is vanaf vandaag overal te koop.

Erik Gerritsen: ‘Ik ben onder de indruk hoe kunst kan werken om dingen inzichtelijk te maken.’

Ivo Ketelaar: ‘Dit boek gaat om het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in het boek Hoe Kijkt Autisme.’

Ivo Ketelaar Ivo Ketelaar is professioneel fotograaf, is 58 jaar en heeft zelf het syndroom van Asperger.

Project Hoe Kijkt Autisme Het boek is onderdeel van het project Hoe Kijkt Autisme van Ivo Ketelaar. Het project biedt onder meer een rondreizende vaste en een popup foto-expositie. Daarnaast geeft Ivo lezingen en workshops. Vanaf vandaag is het boek Hoe Kijkt Autisme verkrijgbaar bij de online en reguliere boekhandels. Ook is het hier te bestellen.

lees meer >>

Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme? Hoe komen indrukken binnen en hoe worden complexe sociale situaties zoals boosheid en verliefdheid verwerkt? Het is niet eenvoudig uit te leggen… Maar zoals wel vaker zeggen beelden meer dan woorden. En sommige beelden doen dat op een ronduit prachtige manier!
De animatiefilm “Mind My Mind” van de Nederlandse Floor Adams is daar een uitstekend voorbeeld van. De kortfilm brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, en het mannetje in zijn hoofd. Samen worden ze geconfronteerd met de sociale en emotionele uitdagingen van het leven waarin ze zich staande proberen te houden.
“Mind my Mind” is geselecteerd voor de internationale kortfilmcompetities tijdens het Brusselse Animatiefilm Festival, Anima (1 -10 maart 2019) en tijdens het kortfilmfestival Go Short in Nijmegen (3 – 7 april 2019).
Bekijk alvast de trailer van de animatie:

http://www.autismecentraal.com/public/standaard-s.asp?lang=NL&pid=248&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=tips_en_nieuwtjes_over_autisme&utm_term=2019-03-13

 

lees meer >>

Een mooi, eerlijk en indrukwekkend portret van het leven met een broertje met autisme.Documentaire-‘Romijn

De Verenigde Naties hebben dinsdag 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag, een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

RondomAutisme zal op deze dag, de documentaire ‘Romijn’ laten zien.
Bedoeld voor mensen mét en zonder autisme.

Deze persoonlijke en indringende documentaire is gemaakt door Lotte Peters (17)
Lotte’s broertje, Romijn, is een klassieke autist met een verstandelijke beperking. Hij is elf jaar en leeft op zijn eigen planeet: communicatie en sociale interactie zijn voor hem extreem ingewikkeld.

De documentaire is een mooi, eerlijk en indrukwekkend portret van het leven met een broertje met autisme. Het laat zien wat voor impact autisme heeft op het gezinsleven van Lotte en haar ouders. Het laat zien de keuzes die ze (moeten) maken, maar ook, of vooral het plezier dat ze met elkaar hebben. Zoals Lotte zelf zegt: ‘Romijn is echt meer dan alleen een autistisch kind’.

Na de voorstelling is er gelegenheid om na te praten met medewerkers van RondomAutisme.

Wanneer: Dinsdag 2 april 2019
Start film: 19:00 uur
Waar: De Gruitpoort, Hofstraat 2, 7001 CD Doetinchem
Kaartjes: Bestellen voor €0,00 via http://www.gruitpoort.nl

Het vertonen van de documentaire Romijn is een initiatief van RondomAutisme

lees meer >>

Rob Smittenaar, Floor Play specialist en Play project consultant geeft een workshop in Nederland op 21 & 22 juni 2019 met Rick Solomon uit de VS, van ‘the Play project’.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier.

Ook kan er contact gelegd worden met Rob Smittenaar voor meer informatie, via floorplaycoaching@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 • Dit onderwerp is gewijzigd 8 maanden, 2 weken geleden door Profile photo of sagadmin sagadmin.
lees meer >>

Autisme Centraal-opleidingen nu ook te volgen in Nederland

Na jarenlange intensieve samenwerking met het Belgische Autisme Centraal lanceert Liesbeth Palit van Boba Autismegroep, Autisme Centraal in Nederland. Sinds 1 januari 2019 kunnen hierdoor professionals, ouders van kinderen met autisme en andere naasten de Autisme Centraal opleidingen in Nederland volgen. De opening wordt begin april 2019 gevierd met een introductieweek op de locatie in Dordrecht.
Voor meer informatie zie persbericht

persbericht

lees meer >>

Hooggevoeligheid is een term die bedacht en onderzocht is door psychotherapeut en docente psychologie Elaine Aron. Het houdt in dat je gevoeliger bent voor zintuiglijke prikkels. Daarnaast voelen mensen met hooggevoeligheid, of hoog sensitieve personen (HSP), stemmingen van anderen vaak goed aan en zijn ze zorgzaam en perfectionistisch. Ze hebben een rijke innerlijke belevingswereld en ze houden van stilte, rust, schoonheid en kunst. Verder voelen ze zich vaak aangetrokken tot spirituele onderwerpen.

Veel van deze kenmerken ziet men ook vaak bij autisme, zoals de prikkelgevoeligheid, de behoefte aan stilte en rust en het perfectionisme. Wat betekend dit? Is hooggevoeligheid gelinkt aan autisme? Of staat de hooggevoeligheid zoals deze door Aron beschreven is en autisme geheel los van elkaar?

Op zondag 7 april organiseert KrekelAutismeCoaching een dag voor vrouwen die zich herkennen in hooggevoeligheid en/of autisme. Personen die hooggevoelig zijn, zijn vaak van nature zorgzaam en daarbij is zorgzaamheid ook een rol die vaak aan vrouwen wordt toegekend vanuit de maatschappij. Deze mooie eigenschap in combinatie met prikkelgevoeligheid, perfectionisme en verwachtingen vanuit de maatschappij leveren vrouwen met hooggevoeligheid echter ook extra druk op. Hoe kunnen zij in hun drukke sociale leven ook aan zichzelf denken?

Op zondag 7 april worden er over dit onderwerp diverse lezingen, workshops en individuele sessies verzorgd. Deze dag is met name bedoeld om zelf te ervaren wat de diverse werkvormen je kunnen bieden en om even stil te staan en aandacht voor jezelf te hebben.

Algemene informatie

Zondag 7 april tussen 10.00 uur en 17.00 uur

Waar:

Zyp25, Centrum voor Coaching en Training Arnhem

Zijpendaalseweg 25, Arnhem

Kosten:€ 16,50 (Entree €15.00, reserveringskosten € 1,50)
Zie voor meer informatie: http://www.krekelautismecoaching.nl/

 • Dit onderwerp is gewijzigd 8 maanden, 3 weken geleden door Profile photo of Maya Deug Maya Deug.
lees meer >>

Per 1 februari 2019 maakt Krekelautismecoaching deel uit van Leefstijlcentrum De Remise aan de Mr van Coothstraat 8a in Druten. De Remise in Druten is een integraal centrum voor leven, studeren en welzijn, voor heel Maas en Waal, waar aandacht voor bewustwording en persoonlijke ontwikkeling centraal staan.

Levensloopbegeleiding
KrekelAutismeCoaching biedt levensloopbegeleiding aan normaal tot hoogbegaafde kinderen, jeugdigen en volwassenen met een conditie in het autismespectrum en aan hun sociale omgeving. Sinds 2010 is KrekelAutismeCoaching gevestigd in Arnhem. Daarnaast zijn er ook locaties in Nijmegen, Oss en Zutphen. Met 400 cliënten is KrekelAutismeCoaching een middelgrote aanbieder.

Autisme
Autisme heeft invloed op alle facetten van het leven. Levensloopbegeleiding is maatwerk en kan dan ook bestaan uit begeleiding op alle levensgebieden zoals werk, studie, dagbesteding, huishouden, persoonlijke verzorging, financiën, contacten, relaties, gezondheid en wonen.

Ontmoeting 
De hoofdlocatie van KrekelAutismeCoaching zit aan de Zijpendaalseweg 25 in Arnhem. Maandelijks zijn  daar diverse ontmoetingsmogelijkheden voor mensen met autisme.  Zo is er een AutiCafé, AutiVrouwenCafé, Auti-JongerenCafé,  AutiPartnerCafé, en een spellenavond waarvan alleen de laatste ook toegankelijk is voor mensen zonder autisme

Informatie over autisme
Daarnaast worden er lezingen, en thema-avonden gegeven en ook leerkrachttrainingen over autisme op scholen. Zo kan er meer inzicht ontstaan in wat een autistisch brein inhoudt en wat er nodig is  om iemand tot bloei te laten komen.
Ook bedrijven kunnen geadviseerd worden bij het ontwerpen van een werkklimaat waarin mensen met autisme goed tot hun recht kunnen komen.

Verwijzing
KrekelAutismeCoaching heeft contracten met o.a. de regio Nijmegen waar Druten onder valt en met de regio Arnhem. Verwijzing voor mensen van 18 jaar en ouder gaat via de afdeling WMO van de gemeente waar de persoon woont. Als u denkt begeleiding nodig te hebben dan kunt u een gesprek aanvragen bij het Sociaal Team van de gemeente Druten. Zij brengen de hulpvragen in kaart en  verwijzen naar een passende zorgaanbieder.
Verwijzing voor jeugdigen en jongeren tot 18 jaar kan zowel via de gemeente als via de huisarts plaatsvinden.

Informatie
Voor informatie kunt u kijken op de website: http://www.krekelautismecoaching.nl   of contact opnemen met Sandra Krekel tijdens het telefonisch spreekuur elke werkdag van 9.00-9.30 uur op telefoonnummer 026-3252163

lees meer >>

Woonzorg DWI biedt specialistische begeleiding aan

(jong)volwassenen met psychiatrische problemen die zich

verder willen ontwikkelen.

We geloven dat de ontwikkeling naar zelfstandigheid het

meest tot haar recht komt wanneer je een zinvolle

daginvulling hebt. Ieder traject wordt afgestemd op jouw

persoonlijke behoeftes en wensen.

Daarbij is het overigens ook interessant om nog te vermelden dat er momenteel nog 3 plekken vrij zijn.

de nieuwe folder van Woonzorg DWI is verkrijgbaar via
Contact
Rijksweg 112
6581ER Malden
Tel: 024-2022215
Tel: 06- 30406916
info@woonzorgdwi.nl
http://www.woonzorgdwi.nl

lees meer >>

DIT coaching biedt groepscoaching aan voor zowel kinderen als volwassenen.

Groepscoaching kan helpen als er stagnatie is op bepaalde ontwikkelingsgebieden. Door samen met anderen die dit ook ervaren aan de slag te gaan is er herkenning en steun. We slaan de handen ineen om samen te gaan onderzoeken wat werkt!

Wat kun je verwachten bij een groepscoaching?

Je kunt verwachten dat je meer inzicht krijgt in je eigen talenten en die ook beter weet te benutten. Dat je meer zelfwaardering krijgt en trotser durft te zijn op jezelf en dat kunt uitstralen naar anderen. Er wordt geïnvesteerd in de groepsdynamiek en veiligheid, binnen de groep is er aandacht voor individuele leerdoelen.

Ons aanbod:

– SOVA: Sociale Vaardigheidscoaching. Voor jongeren tussen 7 – 16 jaar en hun ouders.

– Sociaal Sterker voor volwassenen.

– Plannen en organiseren. Voor jongeren tussen 7 –17 jaar en hun ouders & voor volwassenen.

– Zelfbeheersing en weerbaarheid. Jongeren tussen 7 –17  jaar en hun ouders.

– Omgaan met ongewenst gedrag. Voor ouders.

Opgeven kan via: groepscoaching@ditcoaching.nl. De groep gaat van start bij voldoende aanmeldingen.

Voor meer informatie of vragen zie: https://www.ditcoaching.nl/groepsaanbod/

lees meer >>

DIT coaching biedt een door SKJ geaccrediteerde cursus Socratisch coachen aan. Deze cursus bestaat uit 2 modulen.

Module 1: “Introductie in Socratisch Coachen” Dit betekent dat de cursist heeft deelgenomen aan dag 1 van deze cursus. Als de deelnemer alleen deze dag volgt en de huiswerkopdracht aanlevert dan behaalt hij/ zij het certificaat “Introductie in Socratisch Coachen”.  Totaal: 6.50 SKJ punten

Module 2: “Socratisch Coachen Basis” Dit betekent dat de cursist aan dag 1, 2 en 3 heeft deelgenomen en in de bijbehorende huiswerkopdrachten heeft aangetoond de stof te beheersen. Dan behaalt de deelnemer het certificaat “Socratisch Coachen Basis”.

Totaal: 24 SKJ Punten

Het Socratisch Coachen zoals we dit aanbieden in deze cursus is gebaseerd op uitgangspunten van het socratisch gedachtegoed. Deze kennis hebben we gekoppeld aan het werken met mensen / gezinnen / jongeren met een zorgvraag waarbij achterliggende diagnostiek zoals bijv. ASS / ADHD een belangrijke rol speelt. Socratisch coachen leer je niet uit een boek, naast de theoretisch achtergrond is ervaren en oefenen een belangrijk onderdeel van deze cursus zodat de kennis ook daadwerkelijk toepasbaar is in de praktijk.

Socratisch coachen gaat over de kunst van het stellen van de juiste vragen. Ontdekken hoe je een ander stimuleert zijn eigen denkbeelden te onderzoeken, zodat je er samen achterkomt wat werkt. We passen dit dagelijks toe in de praktijk en hebben over de jaren heen onze eigen handvatten en richtlijnen gevonden om het socratisch coachen toe te passen en door te geven. Ga je met ons mee op onderzoek?

Wat is nodig voor verandering?
Hoe stimuleer ik de ander zijn motivatie?
Hoe krijg ik de ander zover dat hij hier zelf over na gaat denken?
Hoe zorg ik ervoor dat ik niet de enige ben die de problemen oplost?
Hoe laat ik verantwoordelijkheid bij de ander maar coach hem of haar wel richting ontwikkeling?
Hoe kom ik er achter wat werkt voor de ander?

Kosten:
Module 1:  125 euro p.p. incl btw
Module 2:  475 euro p.p. incl btw

Data 2019
Data ronde 1:
14 jan 9u-13u , 25 feb 9u – 13u , 19 mrt 9u – 17u

Data ronde 2:
4 feb 9u-13u, 11 mrt 9u-13u, 25 mrt 9u – 17u

Data ronde 3:
6 mei 9u-13u, 20 mei 9u-13u, 4 juni 9u – 17u

Data ronde 4:
9 sept 9u-13u, 23 sept 9u-13u, 8 okt  9u – 17u

Meer informatie / vragen: mail info@ditcoaching.nl of ga naar https://www.ditcoaching.nl/cursus-advies/cursus/

lees meer >>

Mijn naam is Timor van Vught en ik heb autisme (het syndroom van Asperger). De afgelopen maanden ging het niet zo goed met mij en had ik last van angsten en depressie. Daar heb ik een boek over geschreven. Het boek heet De Intake en komt eind september uit en ik vroeg mij af of u geïnteresseerd bent in het krijgen van een promotiemail van mijn boek dat uitgegeven wordt door uitgeverij Boekscout.

Als u de promotiemailing van Boekscout wilt ontvangen, laat me dat alstublieft weten dan kan ik uw e-mailadres aan de uitgever doorgeven. Kopieer in dat geval onderstaande zin in uw e-mail naar mij:

Ik geef toestemming voor gebruik van mijn mailadres voor het toezenden van een eenmalige promotiemailing.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Timor van Vught
timorvanvught@gmail.com

lees meer >>

Netty Dijkstra-Geuze is de schrijfster van het boek Hete thee en 3 klontjes suiker. Verhalen en gedichten over autisme, depressie, burn-out en herstel. Haar beide zoons hebben een vorm van autisme. Door de intensieve zorg raakt zij burn-out en overkomt haar een depressie. Een boeiend en ontroerend verslag van een ervaringsdeskundige moeder.

Bestellen bij http://www.nettyschrijft.nl 

 

lees meer >>

SAG

Afgelopen week maakten onze medewerkers in het kader van Nationale Autismeweek een filmpje. Wij wensen u net zoveel plezier bij het kijken als wij hadden bij het maken!

Uw gastheer is Nicholas, The Autist Hunter. Hij geeft een uniek en bijzonder inkijkje in de natuurlijke habitat en de levenswijze van de autist bij NoXqs. Niet eerder werden deze mensen van zo nabij geobserveerd. En de onverschrokken Nicholas gaat zelfs interactie met ze aan! Deze boeiende natuurdocumentaire moet u gezien hebben.

<span style=”color: #808080;”>Voor meer informatie over het empowermentprogramma, klik </span>hier<span style=”color: #808080;”>.</span>

 • Dit onderwerp is gewijzigd 3 jaren, 7 maanden geleden door Profile photo of NoXqs NoXqs.
lees meer >>

EHBA 2015

De EHBA 2015(Eerste Hulp Bij Autisme ) is uit! Uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. In dit overzicht staat allerhande informatie over autisme en adressen van organisaties die actief zijn op het gebied van autisme. Klik hier om het document te openen.

lees meer >>

SAG

Tijdens het werkbezoek aan de gemeenteraad van Ede hebben we namens de SAG projectgroep Zuid Veluwe de “Autisme wegwijzer regio Ede” uitgedeeld. In dit boekje is een overzicht te vinden van de (meeste) convenantpartners uit de regio Ede, het aanbod wat zij hebben en waar zij werkzaam zijn. Om het boekje in te zien klik hier.

 • Dit onderwerp is gewijzigd 4 jaren, 8 maanden geleden door Profile photo of sagadmin sagadmin.
lees meer >>

SAG

Afgelopen mei hebben we vanuit het SAG het symposium “Autisme verhuist!” gehouden, over wonen met autisme van AWBZ naar WMO. Deze dag is goed bezocht door mensen van de gemeenten en woningcorporaties in Gelderland. Tijdens dit symposium hebben de deelnemers een boekje ontvangen met een overzicht van de (meeste) convenantpartners van het SAG in Gelderland: het aanbod wat zij hebben en de regio waar zij werkzaam zijn. Dit boekje willen we graag aan iedereen beschikbaar stellen.
Klik hier om het boekje in te zien.

lees meer >>

SAG

‘Samen zorgen voor mensen met autisme’ daar staan we voor. Op deze website bieden we alle lidinstellingen de mogelijkheid om informatie en nieuws rondom de zorg voor mensen met autisme te delen met de wereld en met elkaar. Zo blijf je altijd op de hoogte.

Tevens kun je je als lidinstelling hier presenteren en laten zien wat je te bieden hebt. De website biedt voor alle deelnemers de mogelijkheid om via fora over onderwerpen te discussiëren. Het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland biedt jullie hiermee een platform om elkaar gemakkelijk te vinden en kennis en ervaringen uit te wisselen.

 

lees meer >>

SAG

61 onderwerpen aan het bekijken - 1 tot 61 (van in totaal 61)